AkzoNobel op studiereis voor biomethanol uit restafval

akzo

09-03-2016 12:25 | Door: Thijs ten Brinck

Chemieconcern Akzonobel is met een groot aantal partners in gesprek voor de bouw van een nieuwe fabriek die afval kan omzetten in waardevolle chemicaliën.

AkzoNobel streeft er naar in 2018 of 2019 een afvalverwerkingsfabriek te openen die biomethanol produceert uit duurzaam synthesegas. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van presentaties bij een bijeenkomst van chemiebrancheorganisatie VNCI.

Jaarlijks 90.000 ton biobased grondstoffen uit restafval

Het chemieconcern werkt sinds 2014 aan plannen voor deze fabriek. AkzoNobel hoopt daarin technologie van de Canadese recyclingpartij Enerkem in te zetten.

Enerkem produceert in Canada jaarlijks 35.000 ton biobased methanol, in een fabriek die restafval tot koolmonoxide en waterstof vergast. Uit dit synthesegas maakt Enerkem vervolgens de methanol, een basisgrondstof voor de chemische sector.

Rotterdam of Delfszijl

Sinds de aankondiging van de plannen hebben afvalverwerkers Van Gansewinkel en Veolia, chemiebedrijven Air Liquide en BioMCN en verschillende partijen rond de Rotterdamse en Groningse havens zich aangesloten bij het biomethanol-consortium.

Een aantal van deze partijen reist komende maand af naar Canada om de technologie van dichtbij te bekijken. Het consortium van Nederlandse bedrijven heeft de Eemshaven en Rotterdam op het oog voor de bouw van de fabriek. Als de financiering rond komt, zal de installatie jaarlijks 90.000 kiloton duurzame methanol produceren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: AkzoNobel, FD | Foto AkzoNobel

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie