Duits LNG-project voor Gasunie en schaliegas van VS naar EU

gasunie

11-03-2016 10:26 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse staatsgasbedrijf Gasunie heeft plannen om in Duitsland een terminal te bouwen voor de ontvangst van LNG, vloeibaar aardgas. Noorwegen ontvangt de eerste lading LNG uit de VS.

Gasunie overweegt de bouw van LNG-faciliteiten in Duitsland. Dat schrijft Natural Gas Daily op basis van gesprekken met Marcel Tijhuis, projectmanager bij Gasunie.

Duitsland importeert 20 procent van zijn gas uit Nederland

Gasunie verwacht meer vraag naar gas in Duitsland nu de kerncentrales daar uitgaan en ook de weerstand tegen kolencentrales toeneemt. In een of meer Duitse havens, Tijhuis noemt Hamburg, wil het staatsbedrijf jaarlijks 4 miljard kubieke meter gas ontvangen.

Duitsland betrekt een vijfde van zijn aardgasimport uit Nederland. Met het oog op productiebeperkingen in Groningen zoekt Gasunie naar alternatieven om Duitsland te blijven beleveren.

Het LNG is naast voor elektriciteitscentrales ook geschikt voor wegtransport en binnenvaartschepen in Duitsland. In gesprek met DuurzaamBedrijfsleven zei Jan Joris van Dijk, directeur Engie LNG Solutions, dat Duitsland op dat vlak nog iets achter loopt op andere EU-landen.

LNG is in de transportwereld een schoner alternatief voor diesel en scheepsbrandstoffen. Naast een lagere CO2-uitstoot zijn vooral de emissies van fijnstof en stikstofverbindingen met een motor op vloeibaar aardgas veel lager.

Eerste schaliegas uit Amerika

Noorwegen heeft volgens de website LNG Industry de primeur van het eerste aardgas uit de Verenigde Staten.

Nog geen tien jaar geleden bouwde de VS LNG-terminals voor de ontvangst van vloeibaar aardgas. Sinds de opkomst van de schaliegasproductie in Amerika zijn deze grotendeels omgebouwd voor de export van LNG.

In Noorwegen gaat het om een lading van 27.500 kubieke meter ethaan. Chemieconcern Ineos gebruikt dit vloeibaar gemaakte gas in Noorwegen als chemische grondstof en brandstof. Ethaan is niet een op een bruikbaar voor aardgastoepassingen. Het aardgas dat we in nederland gebruiken bestaat primair uit methaan.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Natural Gas Daily, LNG-Industry | Foto: LeRoc, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie