Stanford University maakt frisdrankflessen uit CO2

flesjes

14-03-2016 07:41 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan de Amerikaanse Stanford University heeft een mild proces opgeleverd om uit CO2 en landbouwafval duurzame plastics te produceren.

De techniek van Stanford is een alternatief voor de productie van PET-plastics uit aardolie. Uit CO2, carbonaat en oneetbare biomassa maken de onderzoekers bij 200 graden Celsius de bioplastic PEF (polyethyleenfuranoaat).

“Het is ons doel om aardolie in de productie van plastics te vervangen door CO2”, zegt Matthew Kanan, als chemicus vebonden aan Stanford. “Als we dat kunnen doen zonder al te veel gebruik van fossiele energie dan verlagen we de CO2-impact van de industrie dramatisch.”

Kanan ontdekte dat de reactie voor de productie van de belangrijkste grondstof voor PEF verloopt in gesmolten carbonaat, bij 200 graden. Tot nog toe was de productie van deze grondstof, FDCA, uit CO2 en biomassa een energie-intensief proces.

Avantium

Het PEF-plastic dat Kanan maakt is chemisch identiek aan het plastic dat de Nederlandse start-up Avantium produceert uit plantaardige suikers. “Het gebruik van fructose is problematisch omdat je dan concurreert met de voedselvoorziening”, zegt Kanan. “Het is veel beter om oneetbare plantenresten en CO2 te gebruiken.”

Tom van Aken, CEO van Avantium, erkende in een interview met DuurzaamBedrijfsleven dat dit een controversieel onderwerp is: “Maar we zijn helemaal niet bang dat we op die manier een negatieve impact op de voedingsmarkt hebben. Voedselproductie en het maken van PEF gaan  heel goed samen”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Stanford University | Foto: Debora Cartagena, Public Domain

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie