Robots van Fokker aan de slag voor vliegtuigbouwer Airbus

14-03-2016 12:14 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse Fokker heeft met het Frans-Duitse luchtvaartconcern Airbus een contract gesloten voor de ontwikkeling van nieuwe composietmaterialen voor vliegtuigen.

Fokker en Airbus gaan het lichtgewicht materiaal Glare doorontwikkelen voor gebruik in de volgende generatie vliegtuigen.

Glare maakt onderdelen van Airbus A380 15 procent lichter

Voor het nieuwe composiet maakt Fokker opnieuw gebruik van glasvezel en aluminium. Met nieuwe robots automatiseert het bedrijf de productie van de lichte vliegtuigcomponenten uit het composietmateriaal.

“Bij Fokker werken we al twintig jaar aan de ontwikkeling van deze combinatie van glasvezel en aluminium”, zegt Hans Büthker, CEO Fokker Technologies. “Met Airbus gebruikten we het materiaal voor de romp van de A380. Ik ben trots dat we met deze zelfde partner nu inzetten op automatische productie van het vernieuwde Glare.”

Het aluminium-glasvezelcomposiet is gemiddeld 15 procent lichter dan vliegtuigonderdelen die volledig uit aluminium gemaakt zijn. Daarmee besparen de vliegtuigen brandstof.

Recent haalde ook het Nederlandse bedrijf Airborne International miljoenen op om zijn productie te automatiseren. Airborne maakt net als Fokker composietproducten voor de luchtvaart, maar belevert ook producenten van waterkrachtturbines.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Fokker | Foto: yeowatzup, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie