Waterstof voor Dow en Yara lift mee op aardgasnet Gasunie

15-03-2016 10:08 | Door: Thijs ten Brinck

De chemieconcerns Yara, ICL-IP en Dow Chemical wisselen in het Zeeuwse Sluiskil waterstofgas uit via het hogedrukgasnet van Gasunie.

Dat is de inzet van de Green Deal ‘Waterstof voor de regio’. De waterstof komt vrij als reststroom uit de fabrieken van Dow Chemical.

20.000 tot 40.000 ton minder CO2-uitstoot

Kunstmestproducent Yara en chemiebedrijf ICL-IP hebben de waterstof in hun processen juist hard nodig.

Het landelijk gastransportnetwerk biedt uitkomst bij het verduurzamen van de industrie in de regio, zegt Bart Jan Hoevers, manager Network Development bij Gasunie Transport Services. “Door gas op maat in te zetten kan groene groei worden behaald in een doorgaans moeilijker te verduurzamen sector.”

De uitwisseling van waterstof via het gasnet bespaart de bedrijven evenveel energie als 3.000 huishoudens per jaar aan gas verstoken. Volgens de partners voorkomt de deal daarnaast de uitstoot van tot 40.000 ton CO2 per jaar.

De Provincie Zeeland ondersteunt het project met een bijdrage van maximaal € 200.000.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Gasunie, Rijksoverheid | Foto: LimoWreck, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijflseven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie