‘Avantium sorteert voor op beursgang na deal met BASF’

beursplein5

16-03-2016 08:55 | Door: Thijs ten Brinck

Bioplasticstart-up Avantium denkt aan een notering aan de beurs van Amsterdam of Brussel. De Nederlandse biotechspecialist kondigde in maart 2016 een joint venture aan met chemieconcern BASF.

Volgens de bronnen van het Financieele Dagblad overweegt Avantium een beursgang in Amsterdam of Brussel, maar een notering aan beide indexen is ook niet uitgesloten.

Samen met chemiereus BASF bouwt Avantium een chemische fabriek die op commerciële schaal het bioplastic PEF gaat maken.

Het hoofdkantoor van de joint venture met BASF komt in Nederland, de duurzame plasticfabriek in Antwerpen.

Op naar de 500.000 ton

Avantium produceert in een pilotfabriek in Geleen nu nog 20 ton PEF per jaar. In een interview met Duurzaambedrijfsleven van januari zei CEO Tom van Aken al dat hij het liefst in een keer wilde doorstoten naar commerciële productie: “We hebben schaalgrootte van de hele markt nodig om de productie en recyclingkosten omlaag te brengen. PEF moet een nieuwe standaard worden.”

De fabriek van 50.000 ton is wat dat betreft slechts een begin. In het FD zinspeelt Van Aken op meerdere fabrieken verspreid over de wereld die ‘grofweg tien keer zo groot kunnen zijn’.

Bij die opschaling is BASF niet automatisch de enige partner. De joint venture, waarin Basf het kleinst mogelijke meerderheidsaandeel heeft, betreft alleen de fabriek in Antwerpen. Voor nieuwe projecten moet ook BASF met Avantium in onderhandeling voor licenties.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Avantium, FD | Foto: Robert Webbe, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie