Papiergigant stapt in markt voor duurzame onkruidbestrijding

landbouw

17-03-2016 07:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Finse papier- en kartonconcern Stora Enso biedt boeren een biologisch afbreekbaar alternatief voor landbouwplastics.

Groente- en fruittelers gebruiken landbouwplastic om de groei van onkruid te remmen. Daarmee besparen ze op het gebruik van schadelijke pesticiden maar produceren de boeren ook veel plastic afval.

Betaalbare duurzame oplossing

Stora Enso biedt een duurzaam alternatief op basis van houtvezels en biologisch afbreekbare coatings. Hiermee richt het concern zich niet alleen op de hobbyist met groene vingers, maar nadrukkelijk ook op de professionele teler.

“Dat hield wel in dat we verschillende obstakels moesten overwinnen”, zegt Carl-Mikael Tåg, productontwikkelaar bij Stora Enso, tegen Agro&Chemie. De machines die telers gebruiken om de folie uit te rollen zijn gemaakt voor elastische plasticfolies. Tåg heeft met zijn team de machines opnieuw ingesteld om scheuren van het biobased materiaal te voorkomen.

De biofolie breekt in vier tot twaalf weken via natuurlijke weg af. De bedekking vormt in die periode een bescherming tegen onkruid en de resten zijn daarna door de boeren onder te ploegen.

In landen met hoge kosten voor het afvoeren van landbouwplastics zijn boeren volgens Tåg goedkoper uit. Elders kost een duurzame bedrijfsvoering nog net iets meer dan gebruik van de conventionele op aardolie gebaseerde folies. 

Telers die vanwege een biologische bedrijfsvoering kiezen voor handmatige onkruidverwijdering besparen met de folie van Stora Enso sowieso veel arbeidsuren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Agro&Chemie, Stora Enso | Foto: F. Kesselring, FKuR Willich, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie