Chemiebedrijven Zuid-Nederland aan de slag met bio-pyrolyse

biomass

18-03-2016 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

In en rond de haven van Moerdijk slaan kennisinstellingen en bedrijven uit de chemische sector de handen in een om biologische reststromen op te werken tot waardevolle chemicaliën.

€ 6 mln beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling

In de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland werken chemieconcerns als Sabic en DSM samen met start-ups als Nettenergy en SeaNRG.

Vanuit het onderwijs en onderzoek zijn de TU Eindhoven en de Avans Hogeschool betrokken.

De partners beproeven vier verschillende methoden om biomassa om te zetten in hernieuwbare brandstoffen en waardevolle halffabricaten voor de chemische sector.

Pyrolyse

Alle vier de verwerkingsroutes zijn gebaseerd op pyrolyse. In dat proces stoken chemische reactors de biomassa op tot honderden graden Celsius, zonder dat er zuurstof aanwezig is.

Bij die temperaturen komt er een bio-olie vrij uit de reststromen, die is te scheiden of op te werken tot verschillende chemische bouwstenen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Rewin, Green Chemistry Campus | Foto: Idaho National Laboratory, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie