Arnhemse brandstofcel maakt Chinese chemie duurzamer

chemie

21-03-2016 07:25 | Door: Thijs ten Brinck

Het Arnhemse bedrijf MTSA Technopower levert een brandstofcel aan het Chinese chemieconcern Ynnovate Sanzheng. De installatie levert 2 megawatt elektriciteit en warmte aan de fabriek van Ynnovate.

Ynnovate Sanzheng produceert in China chemicaliën op basis van chloor. Daarbij komt waterstof als reststroom vrij.

Restwarmte van de brandstofcel drijft een koudemachine aan

Met de brandstofcel van MTSA Technopower genereert Ynnovate straks duurzame stroom en koude met de reststroom.

De waterstofstroomfabriek, bestaande uit drie zeecontainers met installaties, draait nu op proef op het terrein van MTSA. Het Arnhemse bedrijf ontwikkelde de techniek samen met AkzoNobel en NedStack, met ondersteuning van de Europese Unie.

“Nu zitten we in de fase van testen van de installatie”, zegt Jan ten Have, technisch directeur bij MTS, tegen Technisch Weekblad. “Daarna verschepen we de installatie naar China, waar deze na integratie deze zomer in bedrijf gaat."

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TW, MTSA | Foto: Secl, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie