‘Airbus print in de toekomst de helft van zijn vliegtuigen’

Airbus A380

21-03-2016 16:18 | Door: Thijs ten Brinck

De Eindhovense start-up Additive Industries heeft na drie jaar ontwikkeltijd zijn eerste metaalprinter geleverd. Vliegtuigbouwer Airbus print er lichtgewicht bevestigingsmaterialen mee.

Airbus betaalt Additive Industries € 1,8 mln voor het eerste exemplaar van de MetalFab-3Dprinter. 

Lichtere vliegtuigen dankzij 3D-printer

Volgens Daan Kersten, mede-oprichter van Additive Industries, verwacht Airbus uiteindelijk 50 procent van alle onderdelen in een vliegtuig te printen.

"Een van de voordelen van 3D-metaalprinten is dat je minder materiaal nodig hebt”, zegt Kersten tegen de NOS. “En je hoeft geen mallen te maken en ook niet te wachten op de boot uit China."

Met de metaalprinter vermindert Airbus de hoeveelheid afval per geproduceerd product, maar ook de hoeveelheid metaal dat wel in het eindproduct verwerkt is. Door precies te printen zijn de onderdelen lichter maar even sterk te maken als gefreesde onderdelen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: NOS, FD, Additive Industries | Foto: Airbus

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie