25 ton vloeibaar biogas per dag voor Noorse bussen

biogas

22-03-2016 10:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Finse industrieconcern Wärtsilä bouwt in het Noorse Skogn een grote biogasinstallatie. De installatie ontdoet biogas van verontreinigingen en zet het met koelmachines om in bio-LNG.

De biofabriek in Skogn zet afval uit de visserij en uit een naastgelegen papierfabriek om in biogas. De installatie van Wärtsilä maakt het gas vervolgens vloeibaar, door het tot -162 graden Celsius te koelen.

Ook geschikt om fakkelgas van olieplatforms nuttig in te zetten

Met een productiecapaciteit van 25 ton bio-LNG per dag is de installatie de grootste in zijn soort voor Scandinavië. Tegelijkertijd is de installatie in de markt voor fossiel vloeibaar aardgas een kleine speler. Wärtsilä heeft de installatie daarom geoptimaliseerd voor het vloeibaar maken van relatief kleine gasstromen.

Het vloeibare biogas is bedoeld voor gebruik in het openbaar vervoer in Noorwegen.

“Dit systeem kent een hoge energie-efficiëntie en lage operationele kosten”, zegt Timo Koponen, vicepresident van Wärtsilä Marine Solutions. “Met het winstgevend vloeibaar maken van kleine volumes biogas dragen we bij aan de EU-doelstelling van minimaal 10 procent biobrandstofgebruik in 2020.”

Het Finse techconcern verwacht de installatie binnen vijftien maanden op te leveren. Wärtsilä ziet voor de technologie ook kansen voor de productie van LNG uit stortgas en fakkelgas.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Wärtsilä | Foto: Wärtsilä

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie