Rotterdam en Bergen op Zoom schalen houtraffinage op

hout

25-03-2016 12:27 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekscentrum Biorizon vergroot zijn activiteiten rond de productie van bio-aromaten. In Rotterdam onderzoeken chemieconcern Corbion en energieproducent Uniper synergie in biomassagebruik.

Het platform Biorizon, met kennisinstituten TNO en Vito als belangrijke trekkers, zetten het onderzoek naar duurzame plastics en biobased chemicaliën de komende drie jaar voort.

Houtachtige biomassa raffineren en daarna pas bijstoken

Met een EU-subsidie en ondersteuning vanuit Noord-Brabant en Vlaanderen heeft het onderzoekscentrum € 6 mln beschikbaar om productieprocessen voor belangrijke chemische halffabricaten uit biomassa marktrijp te maken. Ruim een derde van de in de chemiesector gebruikte grondstoffen zijn aromatische verbindingen.

Binnen het onderzoeksprogramma werken naast TNO en Vito ook Avantium, DSM en verschillende opleidingsinstituten in Zuid-Nederland en Vlaanderen samen.

Biosynergie in Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam is in gesprek met de energiebedrijven Uniper en RWE en chemiebedrijf Corbion om op grote schaal biobased chemicaliën uit houtsnippers te produceren. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Corbion zou uit de biomassa suikers en lignine willen produceren als basis voor de productie van bioplastics.

RWE en Uniper hebben veel hout nodig om bij te stoken in de kolencentrales. Door deze biomassa eerst te raffineren en daarna pas in te zetten voor de energiewinning is de duurzame impact van het biomassagebruik te verhogen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Biorizon, FD | Foto: Tony Fischer, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie