Xerox-kopieermachine voor goedkope zonnepanelen

cpv

30-03-2016 16:07 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse printerconcern Xerox zet zijn expertise in voor drukwerk van zonnecellen. Dat maakt zonnepanelen efficiënter en zonne-energie daarmee goedkoper.

Printer- en kopieermachinebouwer Xerox werkt al jaren aan printmethoden voor zonnecellen. Via het dochterbedrijf Parc zet het bedrijf in op een goedkope productiemethode voor zonnepanelen met lenzen.

Geconcentreerd zonlicht voor meer duurzame stroom

Standaard siliciumzonnepanelen hebben door de grote productievolumes een grote voorsprong genomen op concentrated photovoltaic (CPV)-concepten. Maar in theorie zijn lenzen goedkoper te maken dan zonnecellen.

Parc gokt met zijn printmachines op zeer precieze plaatsing van kleine lenzen boven flintertjes halfgeleidermateriaal. Met dit proces produceert Parc (CPV)-zonnecelmodules die net zo vlak zijn als conventionele zonnepanelen.

Via miniaturisatie en standaardisatie denkt Parc de productiesnelheid van deze zonnecellen te verhogen en daarmee de strijd met gewone zonnecellen beter aan te kunnen. Met behulp van het Amerikaanse Arpa-E-programma hoopt de Xerox-dochter de stap naar industriële productie te kunnen nemen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Technology Review, Parc | Foto: Parc (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie