Circulaire kunstmest met menselijke membranen

rwzi

31-03-2016 07:56 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en waterkennisinstituut Wetsus heeft een synthetisch membraan opgeleverd dat belangrijke nutriënten effectief uit afvalwater onttrekt.

Kalium en ammonium zijn belangrijke stoffen voor de groei van landbouwgewassen. Via onze consumptie en vervolgens urine gaan deze stoffen nu verloren via het afvalwater.

Provomendus Anna Casadallà heeft in haar onderzoek een aantal methoden getest om kalium en ammonium uit verdunde urine terug te winnen. Ze liet zich daarbij inspireren door menselijke celwanden, die goed in staat zijn kalium en ammonium op te nemen.  

Op basis van een goedkoop zeolietmateriaal en een polymeer ontwikkelde Casadallà daarop een synthetisch membraan dat 60 procent van de kalium en 80 procent van het ammonium uit verdunde urine weet te onttrekken.

“Mijn werk laat zien dat het principe werkt”, zegt Casadellà. De volgende stap is de techniek implementeren in een waterzuiveringsinstallatie. De teruggewonnen nutriënten zijn dan opnieuw in te zetten als kunstmest. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: RUG | Foto: Annabel, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie