ECN wint met nieuw proces benzeen uit biogas

biogas

31-03-2016 18:34 | Door: Dimitri Reijerman

ECN heeft een nieuw proces getoond voor de winning van benzeen uit niet-fossiele bron. De essentiële grondstof voor de chemie is uit biogas te halen.

Tot nu toen zijn er geen biobased methoden om benzeen te produceren, maar ECN denkt daar samen met projectpartners Avantium, Catalok en Kodok wel in te zijn geslaagd. Bij het vergassen van lignine, een stof uit vezelrijke biomassa, ontstaat biogas. Dit gas is bruikbaar als alternatief voor aardgas, maar bevat ook 0,5 tot 1 procent benzeen.

ECN haalt in een tweede stap benzeen uit het biogas. Daarbij komen ook xyleen, tolueen en etheen beschikbaar. Deze derivaten zijn op te slaan. Naast het winnen van benzeen uit het groene gas is Avantium binnen dit project bezig om biobased etheen op grote schaal te kunnen produceren.

In een volgende fase gaan ECN en zijn partners het proces opschalen. Eind volgend jaar moet dit proces vlekkeloos draaien. Bij het proces wordt 5 kilo lignine per uur vergast en worden benzeen, tolueen en xyleen uit het gas gewonnen. ECN stelt dat met een dergelijke schaalgrootte van de proefopstelling te bewijzen is dat het proces op grotere schaal in de chemie bruikbaar is.

Veel potentie

Biobased benzeen heeft veel potentie. Benzeen is onmisbaar in de chemiesector omdat er veel chemische verbindingen mee te produceren zijn. De productie is momenteel echter geheel afkomstig uit fossiele bronnen, terwijl Nederland een van de grootste producenten van benzeen is.

ECN claimt dat uit berekeningen blijkt dat, wanneer het winningsproces standaard wordt toegepast bij de productie van groen gas in Nederland, de gewonnen volumes benzeen groter zijn dan dat er nu geproduceerd wordt uit fossiele grondstoffen. Dat kan een belangrijke stap betekenen richting een volledig biobased chemiesector.

Het ECN-onderzoek krijgt financiering van Stichting Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ECN | Foto: public domain

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie