Denen ontdekken ‘game changer’ voor brandstof en chemie

07-04-2016 10:10 | Door: Eelco Brandes

Het is Deense onderzoekers gelukt om een omgekeerde fotosynthese uit te voeren. De vernieuwing kan naar eigen zeggen revolutionair zijn voor de productie van chemicaliën en brandstoffen.

Dat schrijft Tech Times. Fotosynthese wordt door veel plantensoorten uitgevoerd. Hierbij wordt zonlicht omgezet in chemische energie, vaak resulterend in vitale producten zoals zuurstof en plantaardig materiaal.

Net als fotosynthese wordt bij het omgekeerde proces zonlicht verzameld door chlorofyl, een groen pigment dat in bladeren zit. Bij omgekeerde fotosynthese wordt de biomassa van het plantaardige materiaal echter volledig afgebroken en worden koolstofverbindingen getransformeerd.

Aantrekkelijk materiaal

De nieuwe methode kan mogelijk verder worden ontwikkeld om het biogas methaan om te zetten in vloeibare methanol. Dat is een aantrekkelijke puur materiaal dat weer wordt gebruikt voor de productie van brandstoffen.

Sneller

David Cannella, een van de onderzoekers, zegt dat de ontdekking de productie van biobrandstoffen en biochemicaliën voor plastic op deze manier sneller en efficiënter kan. “ Het revolutionaire proces neemt onder invloed van zonlicht vijf minuten in beslag. Zonder zonlicht duurt dat uren.”

Game changer

Volgens Claus Felby, een professor van de Universiteit van Kopenhagen en medewerker aan het onderzoek, is de ontdekking een ‘ game changer’ die de chemie- en brandstofindustrie kan veranderen. Daarnaast draagt de ontwikkeling bij aan de vermindering van vervuiling. “ Het duurt nog even voordat de ontdekking direct bijdraagt aan de gemeenschap, maar de potentie is een van de grootste die we sinds jaren hebben gezien”, zegt Felby.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Tech Times | Foto: Andrew Magill via Flickr Creative Commons

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie