'Isobutanol uit houtpulp is rendabele duurzame bron’

13-04-2016 10:36 | Door: Eelco Brandes

Het winnen van isobutanol uit houtpulp is een rendabel proces. De investering in een bioraffinaderij die de chemische bouwstof wint kan binnen zes jaar worden terugverdiend.

Dat zeggen onderzoekers van het Isobutanol Platform Rotterdam (IBPR) en de TU Delft tegenover DuurzaamGeproduceerd. De conclusie komt voort uit een specifiek procesontwerp dat de technische haalbaarheid van een full-scale bioraffinaderij berekende. De onderzoekers ontwikkelden een ontwerp voor een dergelijke plant, waar isobutylacetaat, GTBE en lignine kunnen worden geproduceerd uit houtpulp.

Vanwege de positieve uitkomst doen IBPR en de TU Delft de aanbeveling de commerciële toepassingen door te ontwikkelen in een pilotplant in de Rotterdamse haven. Voor de ontwikkeling daarvan gaat IBPR nu een businessplan opstellen.

Subsidie

Het IBPR is een consortium dat in 2013 werd opgericht in het kader van het programma 'Transitie naar de groene chemie in Rotterdam'. Initiatiefnemers zijn onder meer Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs. De provincie Zuid-Holland ondersteunde het nieuwste onderzoeksproject met een subsidie van € 470.000.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: DuurzaamGeproduceerd | Foto: 

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie