Eerste baksteen met negatieve CO2-uitstoot

Eerste baksteen met negatieve CO2-uitstoot

07-06-2013 16:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe bouwsteen uit Groot-Brittannië slaat tijdens de productie meer CO2 op dan er uitgestoten wordt.

Hij heet de Carbon Buster en met reden. De nieuwe bouwsteen bestaat voor 50 procent uit gerecyclede materialen, waaronder verbrandingsresten uit warmtekrachtcentrales. Die resten zijn vervolgens ‘verrijkt’ met CO2. Het resultaat is een hoogwaardig bouwproduct – de eerste in zijn soort – waarbij meer CO2 is opgenomen dan dat er is uitgestoten bij de productie, 14 kilogram CO2 per ton om precies te zijn.

Producent Lignacite gebruikt zand en gravel voor de productie van zijn stenen. Door dit te combineren met gerecycled afvalmateriaal zoals houtsnippers, glas en schelpen kon het bedrijf zijn ‘carbon footprint’ klein houden. Toch was het nooit mogelijk of verdere stappen te maken door het cement dat ook nodig was bij de productie waardoor er altijd enige CO2-uitstoot bleef. Door de verrijkte verbrandingsresten is hier verandering ingekomen.

CO2 opslag

“De techniek is gebaseerd op onderzoek van de University of Greenwich’s School of Science,” vertelt Dr Paula Carey, directeur van Carbon8 aggregates. “Carbon8 heeft de techniek uiteindelijk toegepast op de verbrandingsresiduen die overblijven in warmtekrachtcentrales. Door het residu te mengen met water en te verrijken met CO2 ontstaat er een aggregaat dat als grondstof kan dienen voor de bakstenen.”

Carbon8 heeft naast de fabriek van Lignacite, in het Britse Suffolk, een installatie gebouwd. Hier worden de verbrandingsresiduen verrijkt met CO2 en gemixt met bindmiddelen en vulstoffen voordat ze er pellets van maken die als ingrediënt dienen voor de Carbon Buster stenen.

Foto: Muffet via flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie