Ondergang grootste kolenbedrijf symbool voor industrie

13-04-2016 17:21 | Door: Eelco Brandes

Peabody Energy, het grootste particuliere steenkolenbedrijf ter wereld, heeft woensdag faillissement aangevraagd bij de Amerikaanse rechtbank. Daarmee staat het bedrijf model voor de noodlijdende kolenindustrie en de opkomst van duurzame energie.

Dat schrijft de Volkskrant. Peabody gooit de handdoek in de ring vanwege een schuldenlast van $ 6,3 mrd. Het steenkolenbedrijf bezuinigde onlangs al door 235 werknemers van de North Antelope Rochelle-kolenmijn in het Amerikaanse Wyoming te ontslaan, maar dat mocht niet baten.

De inzet van steenkolen, de meest klimaatonvriendelijke brandstof, wordt wereldwijd actief bestreden. Daar tegenover staat de groei van duurzame groenere energie.

Schaliegas

Toch is de ondergang van Peabody vooral veroorzaakt door de beschikbaarheid van goedkoop schaliegas in de Verenigde Staten. Daarnaast wordt in de krimpende Amerikaanse staalindustrie minder steenkool gebruikt.

Ook andere kolenbedrijven in de Verenigde Staten kwamen recent in de problemen. Zo vroeg Arch Coal, het op een na grootste kolenbedrijf van het land, begin dit jaar uitstel van betaling aan. Eerder deden Walter Energy, Alpha Natural Resources en Patriot Coal al hetzelfde.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Volkskrant | Foto Flickr  Creative Commons

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie