Hoe met piepklein 'wondermateriaal' een reuzenstap is gezet

15-04-2016 08:31 | Door: Eelco Brandes

Wetenschappers hebben voor het eerst de sterkste stof ter wereld, carbyn, in stabiele vorm ontwikkeld. De veranderende elektrische geleidbaarheid van dit duurzame ‘wondermateriaal’ maakt het vooral aantrekkelijk voor elektronicatoepassingen.

Dat schrijft The Independent. Carbyn bestaat uit lange ketens van koolstofatomen en is drie keer sterker dan diamant. Zodra het wordt opgerekt verandert ook de elektrische geleidbaarheid. Hier heeft carbyn zijn bijnaam wondermateriaal aan te danken. De geleidbaarheid maakt de stof interessant voor een groot aantal toepassingen in elektronische apparaten.

Carbyn werd voor het eerst gemodelleerd in een computersimulatie, zodat wetenschappers de ongebruikelijke eigenschappen ervan konden leren. Tot op heden was de wetenschap niet verder gekomen dan het creëren van een ​​zeer onstabiele lange reeks van hooguit honderd atomen.

Drastisch verbeterd

Onderzoekers van de universiteit van Wenen hebben dit proces nu drastisch verbeterd. Zij bouwden een aantal snaren van maar liefst 6.400 atomen lang, die voor onbepaalde tijd stabiel bleven.

Het team creëerde een kleine dubbelwandige buis door twee vellen van grafeen op te rollen. Hierin werd carbyn gesynthetiseerd. Het materiaal bleef stabiel.

Onzichtbaar

Hoewel de snaren de langste zijn die ooit zijn gemaakt, zijn ze nog steeds onzichtbaar voor het blote oog. Toch wordt de ontdekking van het team in wetenschappelijke kringen beschouwd als een belangrijke voorloper van het uiteindelijke doel: de bulkproductie van carbyn.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: The Independent | Foto: Flickr  Creative Commons

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie