Ontdek hoe een biobased stof het vervoer van olie goedkoper maakt

19-04-2016 07:37 | Door: Eelco Brandes

Het Mexicaanse Olie Instituut (IMP) heeft een vloeistof op basis van biomassa ontwikkeld die de viscositeit van olie verlaagt. Zo wordt het goedkoper om ruwe olie van de productiecentra naar raffinaderijen via leidingen te vervoeren.

Dat schrijft Phys.org. Het project bestaat uit het mengen van de olie met water met behulp van een bio surfactant, die is verkregen uit plantaardige biomassa als bomen, gras en maïs en tarwe residu. Een surfacant is een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen, omdat het specifieke moleculen bevat.

Extra voordelig

Uit het mengsel ontstaat vervolgens een emulsie met een olieviscositeit die vergelijkbaar is met die van een vloeistof. Extra voordelig bovendien is dat de procedure de samenstelling en eigenschappen van de koolwaterstof niet verandert.

In Mexico valt ruim 50 procent van de ruwe oliereserves onder de categorieën zwaar en extra-zwaar. De transport ervan via pijpleidingen zorgt voor veel problemen zoals druk, val en verwarming van koolwaterstof. Dit neemt extra kosten met zich mee.

Tests

Vooral Pemex, de staatsoliemaatschappij van Mexico, is zeer geïnteresseerd in deze technologie. Het bedrijf heeft de monopolie op de winning, verwerking en verkoop van aardolie en aardgas. IMP wil samen met Pemex tests opstarten die inzicht moeten geven in de technische en economische haalbaarheid.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Phys.org | Foto: Flickr, Creative Commons

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie