Bouw Gelderse 'top 5' biomassa-installatie van start

21-04-2016 13:45 | Door: Eelco Brandes

Groen Gas Gelderland is deze week begonnen met de start van een biomassavergistingsinstallatie die qua grootte in de top vijf van landelijke installaties terechtkomt. De fabriek is goed voor de volledige vergroening van de gashuishouding in een stad van 10.000 inwoners.

In de installatie worden drie soorten mest, gras en bijproducten verwerkt tot biogas. Dit biogas wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Vervolgens kan het in het aardgasnetwerk ‘geïnjecteerd’ worden.

De biomassavergistingsinstallatie is in 2017 klaar en gaat jaarlijks ongeveer 72.000 ton biomassa uit de voornamelijk Gelderse gemeenten omzetten in 7 miljoen kuub groen gas. De CO2-reductie bedraagt bijna 8 miljoen kilo (7.743 ton) CO2 op jaarbasis.

Vermindering mestoverschotten

Het geconcentreerde fosfaat dat na de gasproductie overblijft, wordt volgens Groen Gas Gelderland, een samenwerking tussen Bio Energie Bergerden, Engie en Biogas Plus, als grondstof geëxporteerd. Zo draagt het fosfaat bij aan de vermindering van de mestoverschotten.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk gaf deze week het startschot voor de bouw van de grootste groen gas-fabriek van Gelderland. Deze komt in het glastuinbouwgebied Next Garden (voorheen glastuinbouwgebied Bergerden) in de Gelderse Lingewaard.

In het havengebied van Delfzijl realiseerde Eneco in 2013 de grootste zelfstandige biomassacentrale van de Nederland: Bio Golden Raand.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Engie

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie