Ontdek waarom blue energy weer een stap dichterbij is

26-04-2016 07:01 | Door: Eelco Brandes

De grootschalige opwekking van duurzame ‘blue energy’ uit de reactie van zout en zoet water op de Afsluitdijk is weer een stap dichterbij. Een proefinstallatie van het bedrijf Redstack moet meer inzicht geven in het proces.

Blue energy of 'blauwe energie' wordt gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water. Door het zoute en zoete water langs membranen te voeren ontstaat er een spanningsverschil dat wordt omgezet in elektrische energie.

Deze maand is een eerste proefinstallatie op de Afsluitdijk gestart om onderzoek te doen naar het effect van een installatie op de omgeving. Het betreft wereldwijd de eerste proefinstallatie waarin de winning van energie uit zout en zoet water in de praktijk wordt getest.

Gevolgen

In deze proefinstallatie wordt op forse testschaal (50 kW) de gehele keten van inname, voorzuivering, energieopwekking en de stroomlevering aan het net onderzocht.

Met de test moet duidelijk worden of het lozen van zoet water in de Waddenzee gevolgen heeft. Ook wordt onderzocht hoe kan worden voorkomen dat vissen of andere kleine organismen de installatie in worden gezogen. In 2018 moet dat afgerond zijn.

Economisch haalbaar

Daarna wordt begonnen met de bouw van een proefinstallatie waarmee 1 megawatt aan energie kan worden opgewekt. Met die installatie wil Redstack aantonen dat het opwekken van deze energie economisch haalbaar is. Het is de bedoeling de centrale dan op te schalen naar een centrale waarmee 50 megawatt stroom wordt opgewekt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Redstack | Foto: Redstack

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie