Romeins beton sterker én duurzamer dan huidig materiaal

Romeins beton sterker én duurzamer dan huidig materiaal

19-06-2013 12:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Romeinen maakten 2.000 jaar geleden beter beton dan wij vandaag, zo concludeert een groep internationale wetenschappers.

Een lagere CO2-uitstoot bij de productie met als resultaat beton dat ook nog eens veel steviger is. Het klinkt als een nieuwe hightech uitvinding, maar het is een 2.000 jaar oud Romeins recept.

Dit concludeert een groep internationale wetenschappers onder leiding van Paulo Monteiro van de Amerikaanse universiteit van Berkeley, die hun werk begin juni publiceerden.

Portlandcement

Gebouwen uit de Romeinse tijd lijken het aanzienlijk langer vol te houden dan onze moderne gebouwen die zijn gemaakt met het zogenaamde ‘Portlandcement’. Dat materiaal kan na een jaar of 50 al een flinke opknapbeurt gebruiken.

Uit onderzoek dat gedaan werd op een opgedoken stuk Romeins beton uit de Middellandse Zee, stelde de groep van wetenschappers vast dat er in de Romeinse samenstelling onder meer kalk en vulkanisch gesteente zit.

Door kalk en vulkanische as te mixen produceerden de Romeinen cementmortel. De cementmortel werd samen met vulkanische tufsteen in houten mallen gegoten. In reactie met zout zeewater zorgde dit voor een uitermate sterk beton dat het hedendaagse beton rood doet kleuren van schaamte.

CO2-reductie

De sterkte van het beton is niet het enige voordeel. “Het is niet dat modern beton niet goed is. We gebruiken er namelijk 19 miljard ton per jaar van,” zegt Monteiro. “Het probleem is de fabricage van ons Portlandcement. Deze is namelijk verantwoordelijk voor 7 procent van de wereldwijde CO2 die de industrie de lucht in pompt.”

Het belangrijkste verschil is dat Portlandcement moet worden geproduceerd bij temperaturen van 1.450 graden Celsius en dat is een aanzienlijk verschil ten opzichten van de 900 graden Celsius die de Romeinen in hun proces gebruikten.

Volgens critici zou het nadeel van het Romeinse beton wel zijn dat het langer nodig heeft op uit te harden. Toch denken de wetenschappers dat een modernere versie van dit beton in ieder geval 40 procent van de huidige Portlandcementproductie moet kunnen vervangen. Er worden momenteel dan ook  al tests gedaan met het milieuvriendelijkere beton op basis van vulkanisch as en van vliegas uit steenkoolcentrales.

Bron: HLN.be

Foto: Roger B. Ulrich via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie