Het komt eraan: een stadsbus die rijdt op mierenzuur

09-05-2016 15:30 | Door: Eelco Brandes

VDL Bus & Coach en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werken aan ’s werelds eerste stadsbus die op mierenzuur rijdt. Dit jaar nog moet de primeur plaatsvinden.

De bus is een VDL Citea Electric met een lengte van 12 meter. De modulaire bouwwijze van de Citea-range maakt het mogelijk om te kiezen uit diverse elektrische aandrijvingen, batterijpakketten en laadsystemen, waardoor voor ieder inzetgebied de meest ideale en optimale combinatie samengesteld kan worden.

Dit vergemakkelijkt ook de benodigde aanpassingen voor het rijden op mierenzuur. Zonder consequenties voor de toegankelijkheid, de inrichting van het interieur en het comfort.

Snel transformeren

Mierenzuur of methaanzuur is een chemische stof die ook in de natuur voorkomt. Als chemisch product wordt de stof voor diverse toepassingen gebruikt. Onderzoekers van de TU/e hebben een manier ontdekt om waterstof heel snel en efficiënt te transformeren in de vloeistof mierenzuur en omgekeerd.

Zonder uitstoot

Mierenzuur kan als vloeibare energiedrager gemakkelijker worden opgeslagen en vervoerd. Bestaande tankstations kunnen voor de energievoorziening gebruikt worden, omdat een bus die op mierenzuur rijdt, niet opgeladen hoeft te worden.

In plaats daarvan tankt de bus mierenzuur, zoals diesel wordt getankt. Zonder uitstoot van schadelijke gassen en met een veel grotere actieradius dan wat nu gangbaar is bij alternatieve aandrijflijnen.

De TU/e presenteerde in januari 2016 ook al een modelauto die op mierenzuur rijdt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: VDL | Foto: VDL (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie