Treinwagons met ammoniak ‘veiliger en traceerbaar’

10-05-2016 09:54 | Door: Eelco Brandes

OCI Nitrogen, fabrikant van minerale meststoffen, heeft 250 treinwagons die ammoniak vervoeren vernieuwd en geoptimaliseerd. De volledige vloot van wagons is voorzien van een GPS.

Daarnaast worden op korte termijn extra maatregelen getroffen om veiligheid gedurende het transport en bij stilstand verder te verhogen. 

Met GPS kan de locatie van de wagons nauwkeuring bepaald worden, stelt OCI Nitrogen. Daarnaast is er zicht op de snelheid, de kilometerstand en de buitentemperatuur. "Dankzij GPS kunnen we efficiënter werken. Onze klanten en wijzelf kunnen de vloot monitoren en op eventuele vertragingen slim inspelen", zegt Eddie van Aken, director supply chain.

"Iedere wagon bezit crash buffers en beschermingsschilden”

"Klanten hebben weinig opslagruimte en de ammoniak wordt daarom regelmatig en in lage hoeveelheden aangevoerd. Volumes, aankomst- en vertrektijden werden handmatig ingevoerd, nu gaat dit automatisch. Dit maakt de kans op fouten kleiner." Doordat er zicht is op de locatie van de wagons, kan direct actie ondernomen worden naar de vervoerder als een wagon ergens ongepland stilstaat.

Crash Buffers

De wagons bezitten volgens OCI Nitrogen ook de nieuwste maatregelen op het gebied van veiligheid. De mogelijkheden van GPS reiken daarbij nog veel verder. GPS kan ook temperatuur of een botsing registreren. "Wat voor ons op dit moment het belangrijkste is, is weten waar de wagon rijdt of staat", zegt van Aken.

Iedere wagon bezit crash buffers en beschermingsschilden.” Deze maatregelen minimaliseren of voorkomen impact op de kop en staart van de wagons. De kans op directe beschadiging van de ketel wordt daarmee verder beperkt.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: OCI Nitrogen | Foto: OCI Nitrogen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie