Haven Antwerpen zoekt plek voor petrochemische demonstratieplant

11-05-2016 07:10 | Door: Eelco Brandes

Het Havenbedrijf Antwerpen zoekt naar ruimte voor een power-to-methanol-demonstratieplant. Doel is om de petrochemische cluster in de haven te versterken door in te zetten op de leveringszekerheid van energie.

Daarnaast wil het Havenbedrijf Antwerpen de productie van geavanceerde biobrandstoffen stimuleren. Methanol heeft volgens het bedrijf de potentie om beide doelen gecombineerd te realiseren. Bovendien zou via deze nieuwe productie op termijn ook de lokale vraag naar methanol als basismolecule voor de chemie mee worden ingevuld.

Site

Daarom wil het Havenbedrijf Antwerpen, via een haveninterne bevraging, te weten komen welke havengebruikers bereid zijn om op hun site een terrein van 0,5 hectare beschikbaar te stellen voor een power-to-methanol-demonstratieplant.

Het doel is om methanol te produceren op basis van gecapteerde CO2 en waterstof. De waterstof wordt via elektrolysetechniek geproduceerd. Dit elektrolyseproces is bijzonder flexibel waardoor er kan ingespeeld worden op de duurzame maar intermitterende energieopwekking.

Deze flexibiliteit is nodig om verdere verduurzaming van de energieproductie op basis van onder andere wind en zon toe te laten. De methanol die wordt geproduceerd met groene stroom wordt als geavanceerde biobrandstof beschouwd.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich kandidaat stellen tot en met maandag 6 juni 2016.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Port of Antwerp | Foto: Alan Stanton Creative Commons (Cropped by Duurzaam Bedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie