Hoe ExxonMobil een alternatief voor CO2-opvang ontwikkelt

12-05-2016 07:04 | Door: Eelco Brandes

ExxonMobil werkt aan een efficiënte koolstofvanger voor de schoorstenen van energiecentrales. Hierbij werkt het concern samen met een bedrijf dat brandstofcellen maakt die de CO2 nuttig gebruiken.

Dat schrijft De Ingenieur. Een dergelijke cel werkt als een batterij, met een anode en een kathode en alkali-carbonaat, waar het schoorsteengas doorheen stroomt. Bij de reactie tussen CO2, zuurstof en waterstof komt energie vrij.

Daarmee levert een brandstofcel energie op in de schoorsteen. Tijdens dat proces verhoogt de cel de CO2-concentratie. Zo neemt het broeikasgas minder ruimte in, waardoor het makkelijker is te transporteren en op te slaan.

De brandstofcel kost echter ook nog veel energie. De cel moet namelijk heel warm zijn, 600 tot 700 graden Celsius, om te werken. Daarnaast kosten het transport en de opslag van het opgeslagen CO2 energie.

Prijzen omhoog

Uiteindelijk zouden volgens berekeningen van ExxonMobil de prijzen van energie met € 0,02 per killowattuur omhoog gaan. Dat betekent een toename van 33 procent.

Toch start het bedrijf met kleine proeven met de brandstofcel, om de mogelijkheden te bekijken. Eerst in het lab, met cellen van een paar kilowatt. Later wil het bedrijf een cel bouwen van 2,5 megawatt.

Sweetening-methode

Tot op heden gebruikt de oliemaatschappij voor het afvangen van koolstofdioxide de sweetening-methode. Hiervoor wordt amine, een afgeleide van ammoniak, gebruikt. De (vloeibare) amine absorbeert een fors deel van de CO2 in de schoorsteenlucht.

Vervolgens wordt de CO2-amine-combinatie naar een aparte tank geleid waar de CO2 wordt uitgekookt en vervolgens wordt afgevoerd naar een opslag.

Sweetening werkt goed, maar de methode kost veel energie om de koolstof naar een opslagplek te brengen en los te weken van de amine.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Ingenieur | Foto: Flickr  Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie