Afgedankte autobanden krijgen tweede leven als carbon black

18-05-2016 07:03 | Door: Eelco Brandes

Afgedankte autobanden recyclen tot hoogwaardig carbon black. Het bedrijf Black Bear Carbon ontwikkelde een technologie die dit mogelijk maakt. Daarnaast levert de technologie energie op.

Dat meldt RVO.nl op z'n site. De technologie van Black Bear Carbon is naar eigen zeggen een alternatief voor de huidige, uitermate energie-intensieve en vervuilende productiemethode van carbon black, het zogeheten ‘furnace black’ proces.

Bij deze vervuilende productiemethode wordt carbon black geproduceerd door onvolledige verbranding van olie. Black Bear Carbon wint het materiaal terug voor hergebruik uit gebruikte autobanden.

Banden bestaan voor een belangrijk deel uit carbon black. Gemiddeld 20 tot 25 procent van het totale volume is carbon black.

Carbonisatie

"De kern van onze duurzame methode is carbonisatie van het rubber," zegt Pieter ter Kuile van Black Bear Carbon. "We maken gebruik van hitte zonder zuurstof, pyrolyse genoemd, om het rubber af te breken waarbij we olie, gas en char produceren.”

“Char, verkoold rubber, is rijk aan carbon black en waarderen we op tot hoogwaardig carbon black voor verschillende industriële toepassingen. Het opgewekte pyrolysegas wordt deels gecondenseerd tot olie en deels door middel van een WKK-installatie omgezet in elektriciteit.”

“Die elektriciteit kan lokaal worden gebruikt voor de productielijn en ook geleverd worden aan het net. De olie kunnen we eveneens inzetten voor energieopwekking."

Extra energiewinst

Het productieproces reduceert de uitstoot van CO2 met 4,8 ton voor elke ton geproduceerde carbon black. Het proces wekt meer energie op dan het verbruikt en dat zorgt voor extra energiewinst.

“Samen met partner autobandenbedrijf Kargro bouwen we nu een installatie in Nederweert, waar hopelijk vanaf halverwege 2016 zo’n 14.000 ton autobanden per jaar verwerkt worden. Daaruit kunnen we 4.500 ton carbon black produceren."

Subsidie

Het demonstratieproject kreeg ondersteuning vanuit de regeling Demonstratie energie-innovatie (DEI). "De DEI was voor ons onmisbaar," zegt Ter Kuile. "Niet alleen financieel, maar ook voor erkenning. Dat de overheid ons project steunde, was voordelig voor het verkrijgen van een lening bij de bank."

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: RVO.nl | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie