CO2-silo’s moeten glastuinbouwgebied verduurzamen

01-06-2016 07:31 | Door: Eelco Brandes

In het Altongebied, een glastuinbouwgebied in Heerhugowaard, zijn CO2-silo’s geplaatst en in gebruik genomen. Hiermee wordt de uitstoot van CO2 met tonnen gereduceerd.

De silo’s zijn geïnstalleerd bij de bedrijven Tesselaar en Numan Paprika en zijn van het bedrijf Air Liquide Benelux Industries. De grote opslagruimten zijn gevuld met het bijproduct CO2, dat is opgevangen bij een installatie in Rozenburg en energieneutraal is omgezet in vloeibare zuivere CO2, die kan worden toegediend aan planten.

Zomerstook

De glastuinbouwbedrijven voorkomen daarmee de zogenaamde zomerstook: het laten draaien van de gasturbines om CO2 te produceren, terwijl de warmte niet wordt benut. Door het toedienen van de vloeibare groene CO2 reduceren zowel de producent als de glastuinbouwbedrijven hun CO2-voetafdruk.

Duurzaamheidsdoelen

Met het plaatsen van de silo’s zijn de ondernemers in het gebied actief aan de slag gegaan met de duurzaamheidsdoelen uit de Toekomstvisie Alton, die eind maart door de Ondernemersvereniging Alton werd overhandigd aan de gemeente Heerhugowaard, de provincie Noord-Holland en Rabobank Alkmaar.

In de Toekomstvisie spreken de ondernemers de ambitie uit om in 2030 voor de teelt van gewassen geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Het Altongebied is goed voor circa 30 procent van het totale energieverbruik van de gehele gemeente Heerhugowaard en moet hiervoor geherstructureerd worden.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron en foto: NHN (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie