Biobased polyesters op basis van isoidide in de maak

02-06-2016 15:03 | Door: Eelco Brandes

Nieuwe biobased polymeren op basis van isoidide produceren. Dat doet de Wageningen UR Food & Biobased Research in het project HIPPIE (High performance polymers from isoidide).

Isoidide wordt beschouwd als een interessante chemische bouwsteen van de biobased economy, omdat het over zeer gunstige eigenschappen beschikt. “Het is een symmetrisch, thermisch stabiel en reactief monomeer dat uit suiker te halen is”, zegt projectleider Rutger Knoop van Wageningen UR. 

“Dit maakt de stof interessant voor een breed scala aan polyesters. Zo kun je denken aan verpakkingsmateriaal of aan bouwmaterialen op basis van isoidide. Maar er zijn ook interessante toepassingen denkbaar in de elektronica-industrie en de auto-industrie.”

Nieuwe marktkansen

Voor een rendabele productie van biobased plastics op basis van isoidide moet de stof op grote schaal geproduceerd kunnen worden. Uit het HIPPIE-project moet blijken of dit mogelijk is.

Knoop: “Wijst het onderzoek uit dat grootschalige productie haalbaar is, dan levert dit nieuwe marktkansen op voor de participerende bedrijven.”

Symposium

Wageningen UR werkt in het project samen met de Amerikaanse bedrijven ADM en DuPont en het Apeldoornse bedrijf Holland Colours.  Het project is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma: Biobased Performance Materials (BPM).

Op donderdag 16 juni wordt het vijfde BPM-symposium georganiseerd, dat ingaat op actuele biobased performance materials onderzoeksontwikkelingen – met presentaties van onder andere ADM, Sabic, Dupont, Van Wijhe Verf, Icopal, Sulzer en Croda.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Foto: WUR (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie