Mega-zuiveringsinstallatie bespaart 500.000 ton CO2

07-06-2016 07:14 | Door: Eelco Brandes

De grootste zuiveringsinstallatie ter wereld legt het internationale chemiebedrijf Sabic geen windeieren. De nieuwe faciliteit kan jaarlijks tot 500.000 ton CO2 uit de productie van ethyleenglycol opvangen en zuiveren.

Dat meldt Sabic, dat zijn Europese hoofdkantoor in Sittard heeft, in zijn duurzaamheidsrapport 2015 met de titel Enabling Tomorrow’s Solutions.

Het rapport gaat met name in op een CO2-zuiveringsinstallatie die afgelopen jaar werd geopend bij United, een Sabic-dochteronderneming in Saoedi-Arabië. Deze installatie zorgt voor een verhoging van het algemene bedrijfsrendement.

Nieuwe standaard

Awadh Al-Maker, executive vice-president technology and innovation van Sabic: “Dit indrukwekkende project is een standaard geworden voor duurzame, efficiënte en milieubewuste ontwikkeling. Het project laat zien hoe emissies verminderd kunnen worden met technologie, hoe overtollige CO2 kan worden omgezet in waardevolle producten en hoe het bedrijfsrendement kan worden verhoogd. Dit levert Sabic zowel op de korte als op de lange termijn voordelen op.”

Nuttige producten

De gezuiverde CO2 wordt via een netwerk aan andere Sabic-dochterondernemingen geleverd, waar het wordt gebruikt in de productie van nuttige producten. Zoals voor ureum voor agrarische nutriënten, vloeibare CO2 voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, en methanol, een bouwsteen voor veel andere chemische stoffen die we dagelijks gebruiken. Via dit netwerk kan Sabic de grondstoffenefficiëntie maximaliseren door integratie tussen meerdere sites mogelijk te maken.

Vooruitgang

Sabic zegt in al zijn wereldwijde activiteiten vooruitgang boeken met ambitieuze doelen op het gebied van bronnen- en energie-efficiëntie: in 2025 moeten emissies van broeikasgassen, energie- en waterverbruik 25 procent en materiaalverlies 50 procent lager zijn ten opzichte van 2010.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie