Hoe een biobased krat de waterkwaliteit kan waarborgen

09-06-2016 10:30 | Door: Eelco Brandes

Biologisch afbreekbare kratten die jonge waterplanten beschermen ten behoeve van de waterkwaliteit. In Oosterhout wordt er mee getest.

De beschermkratten van Dutch Watertech kwamen tot stand dankzij samenwerking tussen marktpartijen. Financiële steun uit het BioBooster-fonds van de provincie Brabant en InnovatieLink versnelde de realisatie.

"Een belangrijke innovatie voor het milieu en voor bedrijven in de regio"

Mark Dubbelden van Dutch Watertech uit Bergen op Zoom bedacht een duurzame oplossing om te voorkomen dat ganzen en eenden jonge waterplanten aanvreten. Dit verstoort het ecosysteem, waardoor de waterkwaliteit vermindert en er (blauw)algen ontstaan.

Aardappelzetmeel

Dubbelden benaderde Rodenburg Polymers om samen een biologisch afbreekbaar kratje te ontwikkelen. Dit Oosterhoutse bedrijf is al jaren actief in het ontwikkelen en maken van granulaat op basis van voornamelijk aardappelzetmeel.

Met hulp van spuitgieterij Omega lanceren de bedrijven na ruim een jaar ontwikkelen en testen de Procrate-beschermkrat. Deze geeft geen toxische stoffen af en breekt na enkele jaren in het water volledig af. Tegen die tijd zijn de planten sterk genoeg en hebben zij geen bescherming meer nodig.

Goede voorbeeld

“Dit soort duurzame en milieuvriendelijke oplossingen zijn belangrijk. Voor het milieu en voor bedrijven in de regio’, zegt de Oosterhoutse wethouder Marcel Willemsen. “De overheid kan als launching customer de duurzame ontwikkeling een zetje geven. Daarom investeren we in deze pilot en geven we het goede voorbeeld aan andere West-Brabantse gemeenten.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron en foto: Dutch Watertech (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie