EU keurt CO2-regeling voor zware industrie goed

EU keurt CO2-regeling voor zware industrie goed

18-07-2013 10:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie heeft woensdag een Duitse regeling goedgekeurd die de zware industrie moet compenseren voor hogere elektriciteitskosten als gevolg van het ETS.

De regeling, die eerder dit jaar werd geïntroduceerd, is bedoeld om te voorkomen dat energie-intensieve industrieën zoals staal en cement fabrikanten uit Europa trekken om kosten te vermijden die ontstaan door het Europese ‘emissions trading scheme’ (ETS).

“Het onderzoek van de Commissie concludeert dat de regeling dit zogenoemde weglekeffect effectief kan voorkomen en tegelijkertijd de concurrentieverstoringen tot een minimum beperkt” zo zei de Europese Commissie in een verklaring.

Wel verwierp de Europese Commissie een aparte compensatieregeling van €40 mln die in 2009 in Duitsland werd geïntroduceerd voor de niet-ijzerhoudende metaal fabrikanten, zoals aluminium, omdat Duitsland toen niet heeft kunnen aantonen dat er enig risico was voor een weglekeffect.

Afgelopen maandag maakte de Europese Commissie al bekend dat zij klachten aan het bekijken is over de Duitse hernieuwbare energie wetgeving, omdat sommige bedrijven vrijstelling zouden krijgen van heffingen voor duurzame energie.

Er zal pas na augustus een beslissing worden genomen of er een formeel onderzoek gestart zal worden.

Bron: Reuters Foto: European Parliament via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie