Hoe een poep- en plasfabriek kunstmest voor landbouw maakt

14-06-2016 07:47 | Door: Eelco Brandes

Waterschap Vallei en Veluwe opent op 17 juni een energie- en grondstoffenfabriek op het terrein van de rioolwaterzuivering in Amersfoort. Uit afvalwater wordt op grote schaal fosfaat gewonnen en omgezet in kunstmest.

Het is de eerste ‘poep- en plas fabriek’ in Nederland die kunstmest produceert, die direct kan worden toegepast in de land- en tuinbouw. De rioolwaterzuivering in Amersfoort zuivert het afvalwater voor Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Bunschoten en Spakenburg.

Op deze zuiveringsinstallatie, die sinds kort is omgebouwd tot energie- en grondstoffenfabriek, wordt uit poep en plas fosfaat gewonnen. Vervolgens wordt daar ter plekke kunstmest van gemaakt voor de land- en tuinbouw, in totaal 900 ton per jaar.

Toekomst

In de nabije toekomst gaat het waterschap nog meer afvalstoffen uit water halen, zoals cellulose, een grondstof voor de kartonindustrie, en alginaat, een bindmiddel voor de verfindustrie.

Apeldoorn

Vorig jaar opende Waterschap Vallei en Veluwe een soortgelijke fabriek in Apeldoorn. De installatie in Amersfoort produceert naast energie straks ook 900 ton kunstmestkorrels. Daarmee is deze fabriek de eerste rioolwaterzuivering die een kant-en-klaar eindproduct aflevert, dat direct op de markt wordt gezet. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron en foto: Waterschap Vallei en Veluwe (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie