Eerste fabriek die koffiebekertjes kan recyclen geopend

Eerste fabriek die koffiebekertjes kan recyclen geopend

19-07-2013 12:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Papieren koffiebekertjes kunnen niet gerecycled worden omdat ze voor 5 procent uit plastic bestaan. Papierspecialist James Cropper denkt nu toch een manier te hebben gevonden.

Het Britse bedrijf James Cropper is gespecialiseerd in het maken van hoogwaardig papier. Volgens het bedrijf worden er in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 2,5 miljoen papieren koffiebekertjes weggegooid. Dat is zonde, omdat de papiervezels in de bekertjes zouden kunnen dienen als grondstof voor nieuw papier. Het was tot nu toe alleen nog nooit mogelijk om de bekertjes te recyclen vanwege het plastic dat in de bekertjes verwerkt zit.

James Cropper zegt echter een geschikte methode te hebben ontwikkeld, en opende deze week een fabriek die koffiebekertjes gaat recyclen. De fabriek heeft £5 mln (€5,8 mln) gekost en is volgens het bedrijf de eerste ter wereld die koffiebekertjes kan recyclen.

In het recyclingproces worden de bekertjes eerst zacht gemaakt in een warme oplossing, waardoor het papier en het plastic van elkaar worden gescheiden. Het plastic kan dan uit het water worden gehaald om te worden gerecycled. Na verdere reiniging en filtering kan het papierpulp worden gebruikt in hoogwaardig papier en verpakkingsmateriaal.

Bron: businessgreen Foto: Medhi via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie