Hoe de Universiteit Twente Kenianen helpt bij geothermie

15-06-2016 13:10 | Door: Eelco Brandes

De geo-faculteit van de Universiteit Twente (ITC) gaat het grootste elektriciteitsbedrijf van Kenia, KenGen, ondersteunen bij het winnen van geothermische energie.

Het ITC sloot daarvoor een overeenkomst met KenGen, dat zo’n 80 procent van Kenia voorziet van elektriciteit. De activiteiten van het ITC zijn gericht op het delen van kennis en het uitvoeren van onderzoek in samenwerking met KenGen, dat uitbreidingsplannen heeft in Oost-Afrika.

In de samenwerkingsovereenkomst zijn een aantal activiteiten vastgelegd, waarbij de focus ligt op geothermische energiewinning. Het ITC gaat in opleidingsmogelijkheden voor de staf van KenGen en haar partners voorzien en voert met KenGen een gezamenlijke onderzoeksagenda uit.

Daarnaast krijgen studenten van het ITC de mogelijkheid om onderzoeksopdrachten in Kenia en met KenGen uit te voeren.

Groot potentieel

Met een potentieel van 10.000 megawatt elektriciteit is geothermische energie volgens ITC een van de belangrijkste duurzame energiebronnen voor Kenia in de nabije toekomst. KenGen wil in de komende drie jaar de hoeveelheid geothermische energie verdrievoudigen tot circa 5.000 megawatt.

Buitenlandse ervaring

ITC heeft recentelijk veel ervaring opgedaan met onderwijs en onderzoek op het gebied van geothermische energie. Zo werkt de faculteit in Tanzania aan opleidingsmogelijkheden voor geothermie en gaswinning.

En werken onderzoekers in Indonesië samen met bedrijven, onderzoeksinstellingen en de overheid aan het optimaliseren van geothermische energiewinning uit de vulkanische ondergrond.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ITC | Foto: ITC (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie