Hoe Tata Steel energie en geld bespaart met een isolatieproject

16-06-2016 07:00 | Door: Eelco Brandes

Tata Steel heeft een twee jaar durend isolatieproject voltooid, waarmee het bedrijf op jaarbasis 42 miljoen kilowattuur aan energie kan besparen. De energiebesparing is gerealiseerd door het extra isoleren van alle ruwijzermengers.

Dit zijn de 400 ton zware torpedovormige wagons waarmee vloeibaar ruwijzer van de hoogovens naar de staalfabriek wordt vervoerd, aldus Tata Steel. De besparing komt overeen met het jaarlijks verbruik van zo’n 10.500 huishoudens.

De 400 ton vloeibaar ruwijzer die zo’n torpedowagon transporteert heeft een temperatuur van circa 1.500 graden Celsius. Onderweg koelt het ruwijzer af.

Dit temperatuurverlies is ongewenst voor de staalproductie: met heter ruwijzer kan efficiënter staal worden geproduceerd. Door een extra vuurvaste isolatielaag in de 25 mengers aan te brengen, realiseert Tata Steel in de staalfabriek een forse energiebesparing.

Verduurzamen en besparen

“Dit project is een goed voorbeeld van het inzetten van de innovatiekracht van ons staalbedrijf om processen te verduurzamen én kosten te besparen”, aldus Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden.

“Onze technici werken voortdurend aan het bedenken, realiseren en implementeren van innovaties op proces- en productgebied. Daarmee leveren we als staalbedrijf zowel direct als indirect een bijdrage aan het creëren van een duurzamere samenleving.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Tata Steel | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie