Bayer start met commerciële toepassing CO2 als grondstof

Bayer start met commerciële toepassing CO2 als grondstof

01-08-2013 10:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bayer denkt het broeikasgas CO2 commercieel in te kunnen zetten als grondstoffen voor kunststoffen zoals polyurethaan.

Polyurethaan is terug te vinden in een grote hoeveelheid alledaagse producten en toepassingen zoals matrassen, isolatiemateriaal, auto-onderdelen en meubilair. Door CO2 als grondstof te gebruiken in plaats van fossiele grondstoffen kan de uitstoot van broeikasgassen gereduceerd worden.

Na een tweejarige succesvolle testfase is Bayer er van overtuigd dat CO2 commercieel ingezet kan worden als grondstof voor kunststoffen. Hiervoor zal het chemiebedrijf in het Duitse Dormagen een productiefaciliteit bouwen.

Hier zal uit CO2 polyol gemaakt worden dat dient als basismateriaal voor hoogwaardig polyurethaan. Het doel is om vanaf 2015 grotere hoeveelheden van dit basismateriaal beschikbaar te kunnen stellen aan verwerkende bedrijven.

Marktvraag

Bayer verwacht dat het nieuwe proces in de toekomst rendabeler zal zijn dan conventionele methodes waarbij fossiele grondstoffen worden gebruikt. Het gebruik van CO2 zal het intensieve gebruik van ruwe fossiele grondstoffen zoals petroleum vervangen.

Tijdens de tweejarige testfase is aangetoond dat het op CO2 gebaseerde polyurethaanschuim (PUR-schuim) hetzelfde hoge kwaliteitsniveau haalt als het conventionele schuim. Het flexibele schuim zal op basis van CO2 zal zijn eerste toepassing vinden in de productie van matrassen.

De nieuwe productie-eenheid in Dormagen zal een capaciteit hebben van meerdere duizenden tonnen. Dit is nog niet voldoende om aan de marktvraag te voldoen. Bayer wil dan ook graag het gepatenteerde proces, voor de omzetting van CO2 naar polyol, licenseren aan geschikte partners.

Bron: utilities Foto: Tweenk via wikimedia

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie