RVO.nl: 'Bodemenergiesystemen worden steeds efficiënter'

28-06-2016 15:55 | Door: Eelco Brandes

Bodemenergiesystemen presteren beter dan voorheen. Dit komt doordat gebouwbeheerders daar steeds beter vat op hebben.

Dit komt naar voren in een onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het rendement van een bodemenergiesysteem blijkt uit diverse factoren.

Een belangrijke factor is onder meer het temperatuurverschil tussen de warmte- en koudebron. Globaal geldt: hoe groter het verschil, hoe beter de energiebalans. Een goede balans zorgt ervoor dat de brontemperaturen goed blijven.

Ook de verpompte hoeveelheid grondwater is van belang. Hoe meer energie er per verpompte kuub water uit wordt gehaald, hoe beter.

Beter onderhoud

RVO.nl liet 125 open systemen voor warmte- en koudeopslag (WKO) op bovenstaande drie factoren analyseren. Het onderzoek is een update van eerdere onderzoeken uit 2006 en 2009.

Uit de update blijkt dat de systemen veel minder water verpompen tussen de warmte- en koudebron. Waarschijnlijk komt dit door een beter beheer en onderhoud van de systemen, aldus het onderzoek.

Temperatuurverschil gelijk

Het gemiddelde temperatuurverschil over de bronnen blijft nagenoeg gelijk: die verschoof van 4,4 graden Celsius naar 4,6 graden Celsius. Positief is dat er wel systemen zijn met een temperatuurverschil tussen 7 en 10 graden Celsius. Verder zijn de open WKO-systemen in Nederland over het geheel meer in balans dan in 2006 en 2009.

Het rapport van RVO.nl is hier te downloaden.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: RVO.nl | Foto RVO.nl (Cropped by DuurzaamBV)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie