Hoe het Friese Paques bioplastic gaat maken uit broeikasgas

11-07-2016 09:17 | Door: Eelco Brandes

Biogas omzetten in bioplastic, daarmee start biotechnologiebedrijf Paques uit Friesland. Hiervoor heeft het een licentieovereenkomst gesloten met het Amerikaanse Newlight Technologies.

Met de deal kan de onderneming in Balk gebruik maken van de technologie AirCarbon, om biogas om te zetten in bioplastics. De technologische licentieovereenkomst is gesloten voor vijftien jaar.

Jaarlijks kan Paques tot 1,3 miljoen ton bioplastic maken, verwerken en verkopen. Beide ondernemingen hopen samen hun marktaandeel wereldwijd te vergroten.

New Light Technologies in Costa Mesa, Californië heeft aan het roer CEO Mark Herrema staan. Dit is een Amerikaan met Friese voorouders. Het bedrijf heeft een techniek ontwikkeld om CO2-emissie terug te dringen.

Milieuvriendelijker en goedkoper

Door aan de methaanuitstoot bij onder meer boerderijen, afvalstortplaatsen en energiecentrales schone lucht en een katalysator toe te voegen, ontstaat bioplastic. Dat product is een stuk milieuvriendelijker en goedkoper dan plastic gemaakt van aardolie, aldus de Amerikanen.

“We zijn zeer enthousiast over de samenwerking met Newlight", zegt Stephan Bocken, bestuursvoorzitter van Paques. ”De AirCarbon technologie past goed bij onze inspanningen op het gebied van biogas en bij de visie van Paques om grondstoffen opnieuw te gebruiken."

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Paques | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie