Eerste groengas uit bio-afval op het net van Liander

groengas

14-07-2016 07:13 | Door: Eelco Brandes

Afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft het eerste eigen geproduceerd groengas op het publieke net van Liander gezet.

Door vergisting van organisch afval ontstaat biogas. Dit wordt samen met het gas uit de stortplaats op kwaliteit gebracht, zodat het als groengas op het openbare net van netbeheerder Liander kan worden gezet, aldus Omrin. Hierna is het net zo te gebruiken als aardgas.

Omrin was al biogasproducent maar de afgelopen jaren is er door de aandeelhoudende gemeenten € 5 mln geïnvesteerd in de gasopwerkingsinstallatie, die dit omzet in groengas. Met de nieuwe installatie, die nu de grootste van de Benelux is, zal 14 miljoen kubieke meter groengas per jaar geproduceerd worden.

Groene bedrijfsvoertuigen

Hiervan wordt 1 miljoen kubieke meter gebruikt voor het eigen groengastankstation, waar de eigen zestig bedrijfsvoertuigen op rijden. Het restant, 13 miljoen kubieke meter, genoeg om 10.000 huishoudens van gas te voorzien, wordt op het regionale publieke net gezet.

Regionale bedrijven en gemeenten kunnen door certificaten aan te schaffen zich koper en gebruiker van dit duurzame groengas noemen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Omrin | Foto: Omrin

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie