Belgische groothandel kent primeur met opslag zonne-energie

batterijopslag duurzame energie-opslag

21-07-2016 07:07 | Door: Eelco Brandes

Het Tongerse bedrijf InterOffice gaat als eerste in België zelf opgewekte zonne-energie opslaan in batterijen. Het nieuwe batterijsysteem werd ontwikkeld door de start-up We Are Smart uit Bilzen.

Dankzij dat systeem kan InterOffice, een groothandel in kantoormaterialen, het direct verbruik van de eigen zonne-energie opvijzelen van 55 tot 76 procent, meldt MadeinLimburg.be.

In tegenstelling tot particulieren, hebben bedrijven in België geen terugdraaiende meter, waardoor een groot deel van de opgewekte energie naar het net gaat. “Wij krijgen daar een kleine vergoeding voor, maar betalen zelf wel tien keer meer voor de energie die we ’s avonds zelf van het net halen. Daar wilde ik een oplossing voor vinden”, aldus Patrick Poncelet, eigenaar van InterOffice.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, die de innovatie inhuldigde, noemt het systeem dé missing link tussen de productie en consumptie van duurzame energie. “Als één miljoen batterijen één uur per dag stroom op het net gooien, kunnen we een kerncentrale sluiten.”

Poncelet is bij onze zuiderburen een voorloper in duurzame energietoepassingen. Zo heeft hij als één van de eersten zogeheten zonnetrackers geplaatst, die draaien met de stand van de zon.

Uitrol

Volgens de minister is het systeem dat bij InterOffice is ontwikkeld klaar om uit te rollen op grote schaal. “De voordelen van dit model zijn niet te overzien. We moeten er zoveel mogelijk huizen en bedrijven mee uitrusten, zoals dat met de zonnepanelen is gebeurd. Batterijen maken ons minder afhankelijk en zorgen ervoor dat de elektriciteitsprijzen dalen.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: MadeinLimburg.be | Foto's: WR Smart

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie