Gebruik grondstoffen in werkelijkheid drie maal hoger

Gebruik grondstoffen in werkelijkheid drie maal hoger

03-09-2013 11:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe studie toont dat er drie maal zoveel grondstoffen gebruikt worden bij het verwerken en transporteren dan er worden gebruikt bij de vervaardiging.

Rijke landen die denken dat ze succesvol zijn bij duurzame ontwikkelingen komen bedrogen uit stellen wetenschappers van de University of New South Wales. Het onderzoek is gepubliceerd in the Proceedings of the National Academy of Sciences.

Veel ontwikkelde landen denken op de goede weg te zijn richting duurzame ontwikkeling. Dit is af te leiden aan de economische groei in de laatste 20 jaar en de gelijktijdige afname van de hoeveelheid gebruikte grondstoffen.

Deze nieuwe studie laat echter zien dat landen het gebruik van grondstoffen die het land van herkomst nooit verlaten niet meenemen in de berekeningen.

Zwaardere voetafdruk

Met een nieuw model dat de onderzoekers hebben ontwikkeld is gekeken naar metaalertsen, biomassa, fossiele brandstoffen en bouwmaterialen. Op deze manier zeggen de onderzoekers een meer volledig beeld te hebben ontwikkeld van de ‘materiële voetafdruk’ van 186 landen over een periode van 20 jaar.

In 2008 werd er wereldwijd zo’n 70 miljard ton aan grondstoffen gedolven. Er werd echter maar 10 miljard ton daadwerkelijk fysiek verhandeld. Meer dan 40% werd gebruikt om de verwerking en export van deze materialen mogelijk te maken.

"Door te vertrouwen op de huidige indicatoren, zijn regeringen niet in staat om de ware omvang van het verbruik van grondstoffen te zien." zegt Dr Tommy Wiedmann van de Universiteit van New South Wales.

Missende cijfers

“Voor iets als kunstmest, moet er fosfaat gedolven worden. Daar zijn machines voor nodig, dat betekent extra grondstoffen.” Stelt Dr. Wiedmann.

De onderzoekers zeggen met dit werk aan te tonen dat de druk op grondstoffen niet noodzakelijkerwijs afneemt als welvaart groeit. Zij stellen dat de mensheid grondstoffen verbruikt op een niveau dat nooit eerder is gezien, met verstrekkende gevolgen voor het milieu.

De auteurs geloven dat hun ‘materiële voetafdruk’ model zal helpen bij het maken van eerlijkere en effectievere klimaatafspraken.

"Landen kunnen denken over afspraken waar ze bijdragen tot het verminderen van de uitstoot op de plekken waar het meeste materiaal gebruikt wordt" zegt Dr Wiedmann. “Daar is het goedkoper, efficiënter en zinvoller om te doen.”

Bron: BBC

Foto:  Ken_Lord via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie