Brievenbussen Leeuwarden slikken ook afgedankte apparaten

Brievenbussen Leeuwarden slikken ook afgedankte apparaten

03-09-2013 12:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Inwoners van Leeuwarden kunnen sinds maandag hun afgedankte apparaten kwijt bij de brievenbus.

Inwoners kunnen hun oude mobiele telefoons, föhns, mp3-spelers en elektrisch speelgoed voortaan kwijt in inleverbakken die onder 27 brievenbussen van PostNL hangen. Het gaat om een proef die mensen bewuster moet maken van het belang van recyclen.

In Nederland belandt jaarlijks 35 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen in de vuilnisbak. Dat is ongeveer 2 kilo per persoon, aldus de gemeente. Via de speciale bakken wil Leeuwarden de hoeveelheid elektronisch afval (e-waste) die tussen het restafval verdwijnt, halveren.

Door gescheiden in te leveren kunnen afvalverwerkers de apparaten voor meer dan 75 procent recyclen. Hierdoor blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Dichterbij

[caption id="attachment_57750" align="alignright" width="166"] Brievenbus met inleverzak[/caption]

Uit een onderzoek van TNS Nipo bleek onlangs dat mensen eerder geneigd zijn om kleine elektrische apparaten in te leveren, als dat in de directe omgeving van hun woning kan. PostNL stelt de locaties onder de brievenbussen beschikbaar en leegt de inleverbakken.

“In elke inleverbak hangt een zak. Onze chauffeurs gaan, naast de post, ook de zakken met oude apparaten ophalen. Dat gebeurt twee keer per week: op dinsdag en donderdag.” vertelt een woordvoerster van PostNL. Aan het aantal dagen waarop de brievenbus wordt geleegd, verandert volgens haar niets. De busjes hoeven niet te worden aangepast.

Het gaat om een proef van een jaar van onder meer de gemeente Leeuwarden, PostNL, Stichting Wecycle en recyclebedrijf Omrin. Op de website van Wecycle is meer informatie te vinden over de inzamelproef en de locaties van de brievenbussen met inleverbakken.

Bron: Wecycle

Foto:  Beanhammer via flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie