Havenbedrijf Rotterdam wil zich onderscheiden met biobased

biobased

25-07-2016 15:41 | Door: Eelco Brandes

Havenbedrijf Rotterdam wil overstappen op biobased grondstoffen. Daarmee kan de haven zich onderscheiden van concurrerende havens wereldwijd.

Dat zei CEO Allard Castelein van het Havenbedrijf in het Het Financieele Dagblad (FD). Volgens Castelein mag de transitie naar duurzame grondstoffen, zoals biobased materialen, niet aan de Rotterdamse haven voorbij gaan. De overslag van kolen in de haven is in de eerste helft dit jaar 15 procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

"Ondanks de ambities in de biobased economie, wil de haven niet zelf investeren in een bioraffinaderij"

De daling in de overslag van fossiele brand- en grondstoffen heeft namelijk niet alleen te maken met de zachte winter van 2015, maar ook met de toenemende belangstelling voor duurzame grondstoffen sinds het klimaatakkoord van Parijs.

Onderscheiden

Het grootste deel van de grondstoffen die via Rotterdam worden aangevoerd, zijn nu nog vervuilend. Volgens Castelein moet dat veranderen. Daarmee kan de Haven van Rotterdam zich onderscheiden van concurrerende havens in Shanghai, Houston en Singapore, die zich helemaal niet met duurzaamheid bezighouden.

Investeerder gezocht

Ondanks de ambities om een grotere rol te gaan spelen in de biobased economie, wil de haven van Rotterdam echter niet zelf investeren in een bioraffinaderij. Volgens Castelein zoekt het Havenbedrijf wel naar private investeerders die daar brood in zien.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Het Financieele Dagblad | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie