Nieuwe strategie voor 'groene' fotokatalysatoren

27-07-2016 14:31 | Door: Eelco Brandes

Het directe omzetten van zonlicht in groene brandstof, zoals waterstof of methanol, is een veelbelovend alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Wetenschappers hebben een nieuwe strategie ontwikkeld die deze omzetting sterk verbetert.

Dat meldt de Technische Universiteit Twente (TU Twente). De resultaten van het internationale onderzoek, dat werd gecoördineerd door de Universiteit Twente zijn gepubliceerd in het internationale tijdschrift Chemical Communications.

Een fotokatalysator bestaat uit een aantal units, waaronder een licht absorberend deel dat via een brug is verbonden met een katalysator. Laatstgenoemde produceert brandstof uit bijvoorbeeld water.

De huidige fotokatalysatoren zijn zodanig ontworpen dat lichtabsorptie leidt tot een verschuiving van elektrondichtheid van het licht absorberende deel naar de brug. Deze fungeert als elektronopslagreservoir en zorgt voor toevoer van elektronen naar de naburige katalysator voor waterstofvorming.

Omzeilen

De studie laat volgens de TU Twente zien dat het omzeilen van deze designbenadering de omzetting van zonlicht in waterstof sterk verbetert. De nieuw ontwikkelde strategie is gebaseerd op een elektronopslagreservoir elders in de fotokatalysator.

Hierdoor worden verliezen die kunnen optreden voordat waterstofvorming plaatsvindt gereduceerd. De sterke verbetering in waterstofoutput die is gerealiseerd, illustreert volgens de wetenschappers de mogelijkheden van deze nieuwe benadering.

Internationale samenwerking

Het onderzoek is het resultaat van een zeer internationale samenwerking met groepen in Wenen, Ulm, Giessen, Groningen en Dublin, en is onder meer financieel ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: TU TWente | Foto: TU Twente (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie