Eerste zeeschip bunkert LNG in Rotterdam

05-08-2016 07:14 | Door: Eelco Brandes

De Ternsund bunkert maandag als eerste zeeschip in Rotterdam LNG. Daardoor krijgt deze gloednieuwe producttanker van de Zweedse rederij Terntank ook als eerste de Rotterdamse LNG bunkerincentive: 10 procent korting op het zeehavengeld.

De Ternsund die bezig is aan zijn eerste reis, arriveert het komende weekend bij Vopak Botlek in de haven van Rotterdam. Daarna gaat het schip naar de Willem Alexanderterminal, waar de bunkering plaatsvindt. Dat duurt ongeveer drie dagen, onder andere omdat de Ternsund nu nog op gasolie vaart. Om het koude LNG (liquid natural gas) te kunnen ontvangen moeten eerst de tanks worden gekoeld.

Het Havenbedrijf wil van Rotterdam een belangrijke LNG-hub maken en zet zich in voor de transitie van stookolie naar LNG als brandstof voor de zeevaart.

Lagere uitstoot

LNG zorgt voor een lagere uitstoot van schadelijke stoffen dan diesel. Zo is de CO2-uitstoot circa 20 tot 25 procent lager en de NOx-uitstoot zelfs 90 procent. Daarnaast is van SOx en fijnstof geen sprake meer. Dat maakt van aardgas een schoner alternatief voor diesel.

In 2017 kan er makkelijker LNG worden gebunkerd in Rotterdam. Eind van dit jaar wordt de LNG Breakbulkhaven aan de Yukonhaven geopend en in 2017. Dan wordt ook de dienstverlening uitgebreid met een bunkerschip voor de levering van LNG. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Port of Rotterdam | Foto: Terntank, via Port of Rotterdam (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie