Fabriek gaat fosfaat uit urine winnen

Fabriek gaat fosfaat uit urine winnen

01-10-2013 17:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Amsterdam is maandag de bouw gestart van de grootste fosfaatfabriek in Nederland en de eerste met een  speciaal innamepunt voor pure urine.

Voor het einde van dit jaar zal de nieuwe fabriek draaien. Het wordt daarmee naast de grootste fosfaatfabriek in Nederland ook een van de grootste fabrieken in Europa.

Het is voor het eerst in Nederland dat een fosfaatfabriek zo'n speciaal innamepunt krijgt, aldus een woordvoerster van het waterbedrijf Waternet maandag.

De pure urine, waar Waternet het fosfaat uit wil terugwinnen, zal onder andere afkomstig zijn van waterloze urinoirs die op veel grote evenementen en poppodia gebruikt worden.

Schaarste

Fosfaat wordt onder meer in mijnen in Marokko en China gewonnen. De verwachting is dat deze natuurlijke bronnen over 50 jaar uitgeput zullen raken. Waternet wil daarom alternatieve fosfaatbronnen gebruiken.

Naast de pure urine bevat ook het rioolwater in Amsterdam veel fosfaat. Waternet wil ook deze fosfaat terugwinnen.

Dit levert jaarlijks een besparing op van €400.000. Met het fosfaat uit het Amsterdamse afvalwater kunnen jaarlijks 10.000 voetbalvelden worden bemest.

Wetgeving aanpassen

Omdat het teruggewonnen fosfaat afkomstig is van een afvalwaterzuivering, wordt het binnen de Nederlandse wetgeving niet gezien als 'meststof' maar als 'afvalstof'. Waternet is samen met de Nederlandse waterschappen in gesprek met de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken om deze wet aan te passen.

Naar verwachting treedt op 1 januari 2014 deze wet in werking. De (internationale) markt rondom gerecycled fosfaat zal dan pas echt gaan groeien omdat het fosfaat dan verkocht mag worden.

Bron: ANP

Foto: LoopZilla via Wikimedia

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie