Hoe Australiërs 97 procent zonlicht omzetten in warmte-energie

24-08-2016 07:34 | Door: Eelco Brandes

Wetenschappers van de Australian National University zijn er in geslaagd om 97 procent van opgevangen zonlicht om te zetten in duurzame warmte-energie. Dit is een nieuw wereldrecord.

Dat schrijft Kijk magazine. De wetenschappers bouwden voor het verkrijgen van warmte-energie een schotel van 500 vierkante meter, uit verschillende spiegeldelen. Deze spiegels weerkaatsen licht, waardoor het uiteindelijk de kracht van liefst 2100 zonnen krijgt, aldus de wetenschappers.

“Deze gebundelde straal staat op een ontvanger gericht, waar water doorheen loopt. Door de immense kracht wordt het water warm en cirkelt het via buizen omhoog richting een nauwe doorgang. Daar bereikt het een temperatuur van 500 graden Celsius”, aldus de Australische onderzoekers.

Smeltzout

Deze warmte-energie wordt vervolgens opgeslagen in smeltzout, dat op ieder gewenst moment kan worden ingezet om elektriciteit op te wekken.

De kracht van de warmte-energie schotel zit volgens de experts in de doorgang in de ontvanger. Omdat deze zo smal is, kan de hitte bijna niet weg. Bovendien lopen er buizen met koud water aan de buitenkant, die eventueel ontsnapte warmte-energie opvangen. Deze nieuwe ontwikkeling zorgt voor het hoge rendement.

Slecht nieuws

Slecht nieuws is er helaas voor ons land. Nederland kan helaas geen gebruikmaken van de techniek met warmte-energie. Door de vele bewolking is het licht hier te diffuus. Zodoende kan de stralingskracht die nodig is om het water te verwarmen dus niet worden opgewekt. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Kijk

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie